20 Jun
Vipassana retraite

Vipassana retraite (15 -18 Juni 2023)Met Dingeman Boot | Gerjan Schoemaker, Havelte - Nederland


Ik keek er al naar uit, vooral na de voorbije woelige weken.

Zoals we ons Belgenlandje kennen qua mobiliteit, ander halfuur in de file. De meditatieretraite was vroegtijdig ingezet. Met enige vriendelijkheid naar mezelf en de omringende file rijders, werd de aanvaarding ingezet dat dit nadeel van het mobiliteitsnetwerk ook deel van het leven in het nu is, zoals het zich aandient. Mijn glimlach werkte blijkbaar aanstekelijk voor de in mijn wagen inkijkende file-lijders. Tijd zat dus om te landen.


Eénmaal aangekomen ter plaatse, in het natuurreservaat Meeuwenveen, kregen we het programma aangereikt…Start om 6h met eerste zitmeditatie en eindigend om 21h15 met laatste zitmeditatie.


De kwetsuur van 3 weken geleden (gescheurde meniscus en afgebrokkeld kraakbeen in de knie) maakten de zitmeditatie ’s extra boeiend en uitdagend om de sensatie van pijn met vriendelijkheid te benoemen en niet te laten uitgroeien tot lijden(Dukha). De frequentie om naar het ankerpunt te keren werd groter naarmate de meditatie vorderde.


De begeleidende instructies van Dingeman en Gerjan werden met liefdevolle overgave en professionaliteit overgebracht. Het viel me op, buiten het buitengewoon synergetisch inspelen op mekaar, dat de 2 heren uitermate respectvol met elkaar omgingen. Hun gedrag weerspiegelde en resoneerde ook hetgeen ze aan het instrueren waren…hartverwarmend…ja dat is het woord, zowel letterlijk als figuurlijk.


De loopmeditaties werden door iedereen héél ernstig en met overgave uitgevoerd. Wat een warme, gelijkgestemde groep, eventjes thuiskomen had ik het gevoel. Zelfs de overigens meer dan voortreffelijke vegetarische maaltijden werden meditatief, in stilte tot ons genomen.


De Dhamma(Dharma) onderrichten werden tot in tegenstelling wat ik gewoon ben in het Boeddhistisch centrum te Huy(die vaak héél technisch gegeven worden), geïnstrueerd in heldere grote mensentaal, zeg maar. Vooral voor niet ingewijden en studenten van het Boeddhisme, moet dit héél mooi binnen gekomen zijn en dat was ook te merken aan de spontane geluk glimlachjes her en der in de zitkring.


De ochtend Yoga/mindfull bewegen werd gegeven door Dingeman himself. Dingeman is 89 jaar jong…wat een overgave en vitaliteit op die leeftijd! Op zijn minst bewonderenswaardig.


Het ganse weekend was zoals het hoort een aaneenschakeling van Samatha, Vipassana en Metta meditatie en heb er ontzettend van genoten.


Dankbaarheid was het eindresultaat naar de groep, de organisatie maar ook naar mezelf. We zijn met ons allen geboren met de keuze van de vrije wil en daar werd liefdevol, met overtuigende inzet gebruik van gemaakt om aanwezig te kunnen zijn.


Deze retraite is samen te vatten in één woord zoals Dingeman meerdere malen uitsprak tijdens de ochtendyoga….Héééérlijk!
Namasté

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.